De voor- en nadelen van natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die uit de natuur komen, zoals lavasteen, graniet, leisteen, marmer, kwartsiet of kalksteen. Natuursteen heeft een aantal belangrijke nadelen en voordelen ten opzichte van keramiek. Natuursteen terrastegels waren in de oudheid al ontzettend populair, maar keramiek is tegenwoordig in opkomst! En dat is natuurlijk niet zomaar.

Voordelen van natuursteen:

100% natuurlijk

Omdat natuursteen echt uit de natuur komt, en niet door mensen gefabriceerd is, zitten er veel onregelmatigheden en kleine imperfecties in. Over smaak valt niet te twisten, maar als u dit niet mooi vind, kunt u beter niet voor natuursteen kiezen. Lelijke plekjes horen nou eenmaal typisch bij natuursteen. Elke natuursteen terrastegel is uniek.

Goede prijs

Qua prijs verschillen keramische tegels en natuursteen tegels niet zoveel. Hoge kwaliteit keramiek kost ongeveer hetzelfde als hoge kwaliteit natuursteen.

Nadelen van natuursteen:

Zeer gevoelig

Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten. Heeft u hier geen zin in? Keramiek is wel onderhoudsarm.

Niet krasbestendig

Het sprekende uiterlijk van natuursteen komt onder andere doordat het niet krasbestendig is. Dit houdt in dat elke terrastegel van natuursteen door kleine beschadigingen aan het oppervlak vanzelf  nog ‘unieker’ wordt. De één vindt dit schitterend en stijlvol, maar de ander wil niet dat zijn of haar terras veranderd en bekrast in de loop van de tijd.

Heeft u bijvoorbeeld een hond of een kat? Kies dan zeker niet voor natuursteen, want hun nagels zullen uw gehele terras bekrassen. Een terras van keramische tegels is voor u dan een betere oplossing. Dit is namelijk wel krasbestendig.

Houdt ook rekening met de plaatsing van uw tuinmeubels, omdat u deze beter niet op het terras zelf kunt neerzetten. Het aanschuiven van uw stoel, zal immers grote krassen achterlaten op natuursteen.

Brandgevaar

Natuursteen staat erom bekend dat het als eigenschap heeft om warmte op te nemen en zeer langzaam af te geven. Dit betekend dat uw natuursteen terras in de zomer bij een heet zonnetje ongelooflijk heet kan worden. Hierdoor kunt u niet op blote voeten lopen, want u kunt dan zelfs blaren krijgen. Dit is voornamelijk gevaarlijk voor kleine kinderen die buitenspelen. Zij kunnen dus niet op uw natuursteen terras in de tuin omdat ze zichzelf kunnen branden. Kies daarom voor een keramisch terras in uw tuin, want dit kan niet zo heet worden als natuursteen.